Aangeraakt!

De kracht van dans voor het mentaal welzijn van kankerpatiënten

Auteurs: Lotte Haase & Clara Peeters | Foto: Lotte Haase

Zo’n 120.000 mensen krijgen jaarlijks de diagnose kanker. Steeds meer van hen herstellen van de ziekte, maar de mentale gevolgen ervan worden onderschat. Vooral op jongvolwassenen heeft de ziekte een enorme invloed. Kunsteducatoren Clara Peeters en Lotte Haase ontwikkelden samen met choreograaf en danstherapeut Fernanda Silva een dans/bewegingsworkshop voor deze doelgroep.

Stel je voor: je bent jong, staat vol in het leven, je bent druk met uitgaan en vrienden, het starten van een carrière of je denkt misschien wel over het beginnen van een gezin. Dan plots een diagnose waardoor die wereld stil komt te staan en daaropvolgend een periode van veel onduidelijkheid, onzekerheid en vragen, heel veel vragen. Ga ik dood? Kan ik nog wel kinderen krijgen? Wie ben ik? Wie of wat is daadwerkelijk belangrijk in mijn leven? Wat wil ik met mijn leven? Voor naasten is het ook niet makkelijk, het is soms lastig voor te stellen wat de diagnose kanker met iemand doet. Bovendien kun je eensklaps in een nieuwe rol geduwd worden, bijvoorbeeld die van verzorger of psycholoog. Als je middenin deze storm zit, is communicatie hierover lastig. Je kunt het nog niet plaatsen, je weet niet wat je overkomt.

Eigen ervaring als inzet
De kiem van de ontwikkeling van de workshop Aangeraakt ontstond in 2019, toen theatermaker en docent Clara Peeters de diagnose lymfklierkanker kreeg. ‘Opeens werd de dood een reële optie. Daarvoor dacht ik daar nooit over na.’ Wat ook ingewikkeld bleek, was de omgang met vriendinnen. ‘De één stond een aantal keer huilend op de stoep. Moest ik háár troosten.’ Een andere vriendin verbrak het contact omdat ze niet wist hoe ze met Clara en haar ziekte om moest gaan. Clara miste een plek waar ze terecht kon met haar vragen. ‘Uiteindelijk ben ik wel bij een psycholoog terecht gekomen. Maar ik ben theatermaakster, het liefst werk ik vanuit mijn lichaam.’

Ze zette haar ervaringen en wat ze zelf gewild had in bij het ontwikkelen van de workshop Aangeraakt.
In deze workshop worden dans en beweging gebruikt om op intuïtieve wijze contact te maken tussen degene met kanker en de naasten. Deelnemers worden begeleid door choreograaf en danstherapeut Fernanda Silva. In 2022 vond een pilotproject plaats: patiënten tussen de 18 en 35 jaar konden zich opgeven, samen met een partner, vriend(in) of familielid.

Lees het hele artikel in KZ04/23

Cover #5

 

Mindblooming Jada de Jong (5 havo, Veluws College Walterbosch, Apeldoorn). 20cm x 20cm x 40cm, acrylverf-hout-kunststof