We rollen van de ene ramp in de andere. Covid-19 lijkt in Nederland steeds meer ‘onder controle’, maar de updates en pushberichten over de pandemie hebben plaatsgemaakt voor een andere onophoudelijke informatiestroom: die over de verschrikkelijke situatie in Oekraïne. Opnieuw is er een situatie ontstaan waarin niemand echt weet wat er staat te gebeuren. Opnieuw is er ruimte voor onrust, waarbij men verbouwereerd reageert en spreekt van ‘schade en schande’ dat niet alle Russen massaal de straat opgaan en zelfs ontkennen dat er een oorlog is. Maar kan je het mensen kwalijk nemen, als de enige informatie die zij krijgen niet klopt? Het veroorzaakt bij mij een beklemmend gevoel.

Op zoek naar lucht bezocht ik afgelopen weekend een comedyshow. Live. In een theater. Zonder mondkapje. Het was een heerlijke ervaring – wat een voorrecht om in vrijheid te kunnen bewegen. Voor de pandemie bezocht ik zelden zo’n show, omdat die vaak een iets te hoog entertainmentgehalte heeft naar mijn smaak. Maar in tijden van covid-19 was ik naarstig op zoek naar een vleugje humor en luchtigheid. Door meer shows te bezoeken waardeer ik de essentie van dit ambacht steeds meer. In iedere grap zit immers een kern van waarheid.

In het voorprogramma stonden een aantal ‘nieuwe namen’ opgesomd. Ik heb het altijd te doen met de eerste comedian. Die heeft de ondankbare taak om het publiek een beetje op te warmen. Hij had ook nog het totaal ongezellige thema ‘oorlog’ gekozen om zijn moraal kracht bij te zetten: ‘false information beats no information’.

De comedian wijdde uit over domme uitspraken van mensen, zoals: ‘als ik in een oorlog zou moeten vechten dan zou ik nooit in een foxhole willen staan met. . .’. Met de nodige humor kwam de zaal los. Moeiteloos kletste hij verder over de foxholes en dat je je vooral zorgen moest maken als je in de 21e eeuw nog in een foxhole zou moeten vechten, want die worden al jaren niet meer gebruikt. Iedereen in de zaal leek zijn verhaal aan te nemen. Ik ook. Ik weet namelijk niets over foxholes.

Na wat punchlines ebde het gegrinnik en gelach een beetje weg. ‘By the way, the thing about the foxholes not being used anymore is not true.’ Zo, met m’n eigen ogen erin getuimeld. Pijnlijk maar waar. False information beats no information.

Cover #3

 

Foto Jurien Higgins 2019 (fragment)