De voorbije maanden hebben we in M hard gewerkt aan de voorbereidingen van ons nieuwe subsidiedossier, ‘het erfgoeddecreet’, dat we in januari 2023 zullen indienen. Hiervoor hielden we gesprekken met experts en stakeholders, om de temperatuur te meten, te zien wat er leeft in het werkveld en hoe M daar een rol in speelt of kan spelen. Een vraag die vaak terugkwam was de rol van een museum in de 21ste eeuw. Wat ik uit de gesprekken haalde is dat je vooral dicht bij je eigenheid moet blijven, moet blijven experimenteren maar ook focussen. Deze opbrengsten nemen we mee de komende maanden als we verder gaan met het uitdenken en -schrijven van het dossier.

Als het aan mij ligt, komen in dat dossier weer projecten rond mentaal welzijn waarin kunst verbindend werkt.  Dit voorjaar waren er in ons museum een aantal mooie projecten rondom mentale veerkracht die indruk op me maakten. Zo kreeg ik in april van het Oekraïense Pinchuk Art Center uit Kiev de vraag of M wilde meewerken aan het project ‘Ukrainians for Ukrainians’ dat ook in andere musea in Vlaanderen en Brussel plaatsvond. Doelstellingen van het project waren aanbod ontwikkelen voor en steun bieden aan Oekraïense gezinnen die hun huis moesten ontvluchten.

In kader van dit programma organiseerden we met het Pinchuk Art Center elke zaterdag gratis workshops voor Oekraïense gezinnen. Deze workshops werden gegeven door Oekraïners, die hiervoor een opleiding kregen en psychologisch ondersteund werden. De families maakten onder hun begeleiding huisjes uit schoenendozen die symbool stonden voor een veilige thuishaven. Een aantal kinderen zagen we week na week terugkeren om verder te werken in ons atelier en om te spelen in onze museumtuin. Op deze manier konden ze even aan de dagelijkse realiteit ontsnappen. Een van de mama’s, die een aantal weken na elkaar terugkwam, vertelde me: ‘Het is hier zo mooi, bedankt om ons elke week zo gastvrij te ontvangen’. Ik kreeg er bijna traantjes van.

Een ander project waarin mentale veerkracht centraal staat, is onze samenwerking met het Kinderziekenhuis van UZ Leuven. Daar hebben we vorige week een tentoonstelling geopend met prints van collectiewerken van M en foto’s die jongeren in het ziekenhuis maakten tijdens een workshop, in dialoog met de werken. De tentoonstelling is een plekje waar kinderen en jongeren even wat ademruimte krijgen en kunnen ontsnappen naar een andere wereld. Deze projecten zijn goud waard en daarom zal ik zeker pleiten om mentale veerkracht opnieuw als actiepunt op te nemen in ons nieuwe dossier.

Als deze blog verschijnt is in België de zomervakantie gestart. Tijd dus voor ontspanning voor groot en klein, in het museum, maar ook daarbuiten. Fijne vakantie iedereen!

Cover #5

 

Mindblooming Jada de Jong (5 havo, Veluws College Walterbosch, Apeldoorn). 20cm x 20cm x 40cm, acrylverf-hout-kunststof