Mijn thee staat in stilte, warm en halfvol. De stralen van de zon dringen intens door zijn donkere roodheid. Om die te veranderen in een gelaagde gouden kleur… een diepe kleur en heerlijke geur die mijn achterhoofd bereikt. Het verleidde me bijna om meer na te denken over het weer, of de textuur van de muur. Een kopje thee was genoeg om mijn gedachten te temmen en ze terug te brengen naar the box!

Sinds kort is out of the box denken zowel de oplossing als de betekenis van ontwikkelen en aanpassen aan veranderde omstandigheden. Laten we eerst binnenkijken in onze prachtige schedels. Onze oriëntatie is het brein, de bron van ons zijn, de bron van het paradijs, maar ook van rampen. Het brein is de plek waar we leren, waar je buiten de box kan zijn.
Een van de belangrijkste kenmerken is dat, wanneer we iets nieuws leren en bepaald gedrag tonen, het onze hersenen zijn die dat mogelijk maken. Ze zijn in staat voortdurend te veranderen. Dit wordt neuroplasticiteit genoemd, dat vermogen van het brein om te veranderen. Gelukkig zijn deze vermogens niet afhankelijk van leeftijd, maar van de dosis van nieuwe ervaringen en leren, van onze praktijk, ons werk en ons gedrag. Hoe meer we oefenen en leren, hoe meer we de nieuwe structuur van de verbindingen van hersencellen bevorderen. Zo zal het lezen van deze tekst een nieuwe brug kunnen slaan tussen cellen in jouw brein! Daarom bepaalt jouw neuroplasticiteit feitelijk de lengte, breedte en hoogte van jouw box. Eigenlijk is de box niet het brein, maar zijn het de grenzen in je brein die je scheiden van wat je al weet van de dingen, ervaringen, wetenswaardigheden waar je nog niet aan hebt gedacht.

Het proces om uit de box te komen is wel risicovol. Wij, mensen voelen ons eigenlijk veiliger in de box. Samen vormen we een netwerk waar we dezelfde informatie delen, opbouwen en interpreteren en dat is een beangstigend feit. Waar en hoe komen we aan nieuwe informatie? Als we hetzelfde zijn, waar is dan het verschil? Daarom maakt het verlangen om het verschil te maken het risico smakelijker. Ik denk dat we er soms van houden om de regels uit te dagen en te breken. Daarom maken we regels. Eigenlijk kan uit de box denken worden gestimuleerd door te provoceren, door de regels en voorwaarden te negeren of zelfs stilletjes te overtreden.

Dus, geniet van het creatieve denken in deze tijd en waardeer dagelijks de grootsheid van je brein. Leer hoe je meer kunt leren. Oefen hoe je buiten de box kunt gaan en bouw het brein dat je wil.

Cover #3

 

Foto Jurien Higgins 2019 (fragment)