Avondkoffie heeft een andere smaak. Deze smaak duidt niet op het lawaai van de volgende ochtend of van de dagplanning. Nee, de zachtheid van avondkoffie is een uniek geval om allerlei gedachten met elkaar te verweven.
Nadat ik 2 maanden geleden afstudeerde aan de AHK ben ik ‘s avonds koffie gaan drinken als teken van mijn volwassenheid en zelfstandigheid, zoals de gewoonte is in Damascus. Avondkoffie is wel alleen voor serieuze, sterke volwassenen. Als kinderen er een slokje van nemen, groeit er zomaar een donkere enorme zwarte snor op hun gezicht!! Gelukkig groeide bij mij geen snor, maar veel gedachten en ideeën.
Een van deze ideeën gaat over integratie. Vanaf 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering definitief ingevoerd, dat meer maatwerk biedt en gericht is op participatie en zelfredzaamheid. Het inburgeringstraject is hierdoor meer dan het pompen en sturen van informatie. En inburgering is in dit geval meer dan het leren van de Nederlandse taal, het kennen van de geschiedenis, de regels, het onderwijssysteem of zelfs de Nederlandse cuisine.
Als persoon die de kans kreeg om zijn eigen inburgering op maat te bouwen door kunsteducatie te studeren en met veel culturele en sociale sectoren te werken, begon voor mij het inburgeren met welkom voelen. Maar wat betekent het om iemand te verwelkomen?
Het is normaal om iemand een multidimensionale ruimte te geven waar de persoon zelfstandig en veilig kan bewegen, verkennen en groeien, binnen een bepaald kader. Maar voor sommige is het onmogelijk om een zelfstandig en veilige benadering te begrijpen en over te nemen, vooral wanneer de persoon een begrensde, strikte en onderdrukkende opvoeding had. Dit kan resulteren in een defensieve reactie en een verstoorde integratie.
In dat geval is leren flexibel te zijn de cruciale component. Het vereist niet dat je je authenticiteit verandert of verraadt, maar het gaat erom dat je leert te begrijpen en bij te dragen alvorens te handelen en aan de slag te gaan. Ik zie dat de Nederlandse maatschappij een samenleving van ruimtes en niet van punten is en dit is totaal het tegenovergestelde van veel landen in de wereld waar de beweging van ontwikkelingen niet echt vrij en onafhankelijk is. Daarom wil ik het belang van ‘flexibiliteit leren’ onder de aandacht brengen bij organisaties en sectoren die deel uitmaken van de inburgering. Het is essentieel voor de nieuwkomers om te begrijpen je bewegingen binnen de ruimtes; Hoe werk je? Hoe groei je? Hoe meet je jouw ontwikkeling binnen jouw ruimte…, etc. Mijn eigen ervaring met flexibiliteit begon toen ik van communicatie, onderzoek, feedback en het stellen van vragen begreep. Ik ben erg benieuwd naar wat jouw flexibiliteit inhoudt.