Vorig jaar september lanceerde de werkgroep vakkenstructuur kunstvakken haar conceptadvies over de toekomst van de kunstvakken in de bovenbouw van vmbo, havo en vwo tijdens een webinar met zo’n 170 digitaal geïnteresseerden. Aan het eind van dit webinar vertelde de voorzitter van de werkgroep dat die nog een of twee vergaderingen nodig had om het advies af te ronden. ‘Volgende week komen we een heel eind met het aftikken van alle losse punten, dan wordt de notitie afgeschreven en gaat die nog een keer rond’. Als het aan hem ligt is het advies binnen enkele weken klaar. Nadat het ministerie van OCW zich erover heeft uitgesproken, wordt het openbaar. Het is daarna aan de vakvernieuwingscommissie om de inhoud van de kunstvakken vorm te geven.

Het eindadvies van de werkgroep is van groot belang voor alle kunstvakdocenten die in het basis- of voortgezet onderwijs les geven. Daarom trok ik al snel na het webinar bij SLO aan de bel voor een artikel erover in Kunstzone. Tot mijn verbazing zei SLO niet ‘te kunnen communiceren over (delen) van de inhoud van het ‘definitief-concept advies” voordat OCW dat gefiatteerd heeft. Een werkgroep van onafhankelijke deskundigen heeft het advies geschreven, maar het blijkt toch een SLO-rapport. Het ministerie gaf SLO namelijk de werkopdracht hiervoor.

Na het webinar zijn we nu meer dan een half jaar verder. Destijds kregen we enig inzicht in het conceptadvies, maar het eindadvies kan er heel anders uitzien. Waar blijft dat? Waarom moet het zo lang duren? Het wordt hoog tijd dat het openbaar wordt.

En als het eindadvies er ligt, wat gebeurt er dan? In zijn Kamerbrief van 23 februari schreef minister Wiersma snel verder te willen met de vakvernieuwingscommissies. Hoe ziet dat er dan uit? Vijf aparte vakcommissies voor de actualisatie van de vijf kunstvakken? Of één commissie voor de gemeenschappelijke uitgangspunten met vijf kernteams voor de vakinhoudelijke kanten, zoals bij de natuurwetenschappelijke vakken? Ik neem aan dat de vakverenigingen daar ook een rol in spelen. Dat deden ze immers al bij curriculum.nu en daarna bij de samenstelling van de werkgroep vakkenstructuur. Bovendien traden ze op als responsgroep om feedback te geven op de voorstellen; naar aanleiding van bijeenkomsten, maar ook met een enquête onder leerkrachten, vakdocenten en schoolleiders.

Al met al wil ik het eindadvies onderhand wel eens lezen. Het hele bijstellingstraject duurt al jaren. Ik ben nieuwsgierig wat we er binnenkort van gaan merken.

Cover #3

 

Foto Jurien Higgins 2019 (fragment)