De melk kookt. De kleur, de dikte en de geur veranderen voortdurend; een handvol paarse saffraan en een kaneelstokje met winterse textuur zijn toegevoegd. Een snufje kurkuma transformeert de identiteit van de witte kleur naar goud. De honing is het luxueuze vleugje van de zoetheid.

Hier ligt het abracadabra van waarde. Elk component heeft zijn eigen waarde, dit woord moet dagelijks in je en om je heen worden herhaald, vooral in het onderwijs, de kunst, de cultuur of in het maatschappelijk werk. Waarde is een reis terug naar de oorsprong.

Kom kijken. . . als we ons moe, verveeld, aarzelend, verdrietig, liefdevol en boos voelen. Als we streven naar balans. Dan halen we diep adem en proberen ons goud, onze waarde, te prospecteren.

Op dat moment realiseren we ons dat het gebruik van ‘de individuele waarom’ antwoorden kan stimuleren. Een antwoord geeft je die waarde en geeft je de zekerheid over de volgende stap in je leven. Deze waarde is zo specifiek als ze is, bloeit in jou en verschijnt aan de ander in de vorm van gedrag, taal en gebaar. Maar als je jouw waarde in gedrag of woord vertaalt, weet je dan absoluut zeker dat je gelijk hebt? En dat jouw individuele waarde de ander op een ‘vertrouwde acceptabele’ manier bereikt?

Het gedrags- en intellectuele systeem dat ons helpt om op een ‘vertrouwde en geaccepteerde manier’ te handelen, is wat auteur en communicatiedeskundige Pellegrino Riccardi identificeerde als de cultuur.

Als de waarden gerelateerd zijn aan individualiteit, spiritualiteit en instinct van ieder van ons, maakt de overeenstemming van mensen van verschillende culturen over bepaalde waarden de culturele omgeving tot een paradijs. Maar wat als de waarden geografisch verbonden zijn? Is iemands waarde gerelateerd aan waar hij woont, werkt, liefheeft en eet? Of is de waarde vast en de manier waarop deze aan de ander wordt gecommuniceerd de variabele?

In beide gevallen is onze culturele integratie de gedragsmatige en cognitieve handeling die het morele, spirituele en authentieke van individuen binnen de cultuur bevordert.

Cover #3

 

Foto Jurien Higgins 2019 (fragment)