Net voor de zomervakantie kregen we in M het fijne nieuws dat we de Best Practice Award van ICOM CECA wonnen voor ons project Zes jaar de Kunstbrug. In dit project werkten we de voorbije jaren intens samen met de Leuvense basisschool Mater Dei. Ik vertelde hierover al uitgebreid in een vorige blog. We zijn heel trots dat deze mooie samenwerking in het internationale educatieve en museale veld erkenning krijgt! In het najaar verschijnt er een artikel over de Kunstbrug in ICOM CECA Education en wordt het verhaal gepresenteerd en gedeeld op de ICOM CECA-conferentie in Singapore.
In M zomert het ondertussen. M ligt in het hart van de stad Leuven en met ons divers en uitgebreid zomerprogramma willen we een ontmoetingsplaats creëren waar ontdekking, verbinding en nieuwsgierigheid centraal staan. De Zomer van M, dat is twee maanden lang genieten van kunst, je uitleven en tot rust komen. Op ons museumterras zendt Radio Willy elke dag live programma’s uit en in onze ZoMerbar kan je komen keuvelen bij een hapje en een drankje. In de Museumspelstraat organiseren we elk weekend gratis workshops voor families. En er is meer. Van donderdag 27 tot en met zondag 30 juli neemt het eigenzinnige muziek- en cultuurfestival M-IDZOMER voor de twaalfde keer de binnentuin en zalen van M over. Vier zomeravonden organiseren we een divers programma van muziek, kunst en performances. Naast gevestigde namen als José Gonzales en Suzanne Vega geven we tijdens dit festival ook een podium aan jong talent. Zo werken we al een aantal jaar samen met het Leuvense jeugdhuis SOJO om jonge muzikanten een platform te bieden. Tijdens een traject van vijf maanden worden jongeren ondergedompeld in de collectie van M en klaargestoomd voor een optreden in de museumzalen tijdens M-IDZOMER. Vertrekpunt is een muzikaal experiment met de collectie van M. De hamvraag: hoe zou beeldende kunst klinken? Dit jaar kwam na een oproep de muziekgroep Onionfuzz uit de bus. Het thema waar de muzikanten aan werken is tijd en zingeving – het optreden vindt dan ook plaats in de collectiepresentatie Neem je tijd. Zulke participatietrajecten zijn intensief en vragen veel tijd en ruimte, maar als je ziet hoe de jongeren elke avond het beste van zichzelf geven voor familie, vrienden én het brede publiek en hoe enthousiast de reacties hierop zijn dan is dat het meer dan waard.
Achter de schermen van het museum werken we ondertussen ook met veel plezier aan een nieuw experimenteel digitaal onderwijsproject waarin artificiële intelligentie een grote rol zal spelen. In mijn volgende blog vertel ik hier graag meer over. Ben je ondertussen al benieuwd? Vanaf september kan je meer lezen en het spel ontdekken op de website van M Leuven. Ik wens iedereen een mooie zomer!