Dans en technologie, het lijkt een vreemde combinatie. Dansleerlingen filmen zichzelf om hun techniek bij te schaven of choreografieën te bestuderen, maar in hoeverre gaat het werkveld van de dans mee in het tijdperk van digitalisering?

Het werkveld heeft zeker oog voor digitalisering. Dat blijkt onder meer uit de educatieve dans-apps die ervoor zorgen dat ook het dansonderwijs met de technologische vernieuwingen meebeweegt. Ik licht drie voorbeelden uit.

 

Parade

Voor leerkrachten van groep 3, 4 en 5 heeft Nederlands Dans Theater (NDT) in samenwerking met uitgeverij Follow a Muse een gratis educatief digibord-app ontwikkeld. De app is gebaseerd op het dansstuk Parade van choreografe Crystal Pite. Met de Parade app leren kinderen spelenderwijs over moderne dans. Ze kijken naar fragmenten van de choreografie en geven antwoord op de bijbehorende kijkvragen, dansen mee met de instructiefilmpjes en creëren dans aan de hand van dansanimaties. Op de app staan lesbrieven voor losse lessen of een langer project. De app is voor het onderwijs een zeer toegankelijk instrument om mee aan de slag te gaan.

 

Map to the Stars

Met subsidie van het Europese programma Creative Europe heeft ICKAmsterdam (International Choreographic Arts Centre) met partners uit verschillende Europese landen een digitaal leermiddel ontwikkeld waarbij dans en technologie ingezet worden om de (dans)creativiteit bij kinderen te bevorderen. De app biedt leerkrachten lesideeën, die kinderen aanmoedigen om eigen en gezamenlijke dansfrases te ontwikkelen, aansluitend bij de onderwerpen die op school behandeld worden. Leerkrachten kunnen daarnaast op een forum met collega’s uit de deelnemende landen good practices en ervaringen uitwisselen.

 

10 Second Dance

Nog niet officieel op de markt, maar al wel gepresenteerd tijdens de Nederlandse Dansdagen is de 10 Second Dance app. Ontwikkeld door Stichting 10 Second Move (Wouter Gulikers en Maria Speth) in samenwerking met de Fontys Academie voor Danseducatie en de Nederlandse Dansdagen. Een interdisciplinaire app waar mensen wereldwijd de dialoog met elkaar aangaan. De eerste deelnemer creëert aan de hand van een inspiratiebron een dansfrase van 10 seconden en deelt deze op de app. In reactie hierop creëert de volgende deelnemer eveneens een bewegingsfrase van 10 seconden, enzovoorts. Binnen een mum van tijd ontstaat er een minuut dans.

De app maakt dat jongeren op een speelse en ook gelijkwaardige wijze betrokken zijn bij het artistieke proces en zowel choreograaf, performer als toeschouwer zijn. Jongeren communiceren door middel van beweging, een mobiele telefoon is alles wat ze nodig hebben.

 

Meer Informatie

Kan digitale technologie handelingsverlegenheid in muziekonderwijs oplossen? Een perfecte cirkel. Door de computer lijken we allemaal meesters De docent als kunstenaar. Onderzoek naar de toepassing van artisticiteit in lesontwerpen Gebruikersniveau: Eindbaas. Technologische toepassingen in de kunsten

Cover #3

 

Foto Jurien Higgins 2019 (fragment)