Wat vinden mbo’ers van een kunstmuseum? Om hier achter te komen stuurden we Kalle (mbo Marketing & Communicatie) en Jasmijn (mbo Doktersassistent(e)) op pad. Ze kozen voor het MOCO Museum in Amsterdam. Kalle gaat wel vaker naar een museum, Jasmijn zelden.

En, hoe was het daar?

Kalle: ‘Ik voelde me direct thuis in het MOCO, vooral omdat het echt op een woning lijkt.
Jasmijn: ” Ik merkte bij binnenkomst dat het erg druk was en ik vroeg me af of er wel genoeg ruimte was voor iedereen.’

 Was er iets interessants te zien?

Kalle: ‘Het paarse/amethist-kleurige licht bij een kunstwerk in combinatie met de verschillende ballen doet het net lijken alsof je je in een onwerkelijke wereld bevindt. De kleine, donkere ruimte (of grot) kwam trouwens beslist niet benauwend over, maar gaf zelfs een soort knus gevoel.’
Jasmijn: ‘We liepen langs de kunst van Daniel Arsham en daar zag ik een beeldje staan. Ik zag meteen dat dit Tweety was, gewikkeld in een doek met een touw er omheen. Ik vroeg me af wat de betekenis zou zijn achter dit kunstwerk. Best knap als je iets kan maken waar mensen nieuwsgierig van worden.’

 Wat vond je minder?

Kalle: ‘Het kunstwerk met basketballen had minder effect op mij. Hoewel de hele expositie in deze stijl is, vond ik dit er een beetje tussen gepropt.’
Jasmijn: ‘We kwamen een kunstwerk tegen van een gitaar met een soort legerprint. Ik vond het agressief overkomen. Ook vond ik het niet helemaal passen bij de rest van de kunstwerken, alles was juist wat lichter en witter.’

Was er iets wat je niet begreep?

Kalle: ‘De ingepakte sculptuur van Tweety begreep ik niet helemaal. De reden hiervoor is dat er een hoop andere tekenfilmdieren te vinden waren die niet zijn ‘ingepakt’. Waarom uitgerekend Tweety?’
Jasmijn: ‘Het idee achter het kunstwerk met de zandloper snap ik omdat de expositie Connecting Time heet. Wat ik niet begrijp is het voorwerp in  de zandloper. Ik kan niet goed zien wat het is en daarom begrijp ik niet goed wat het te maken heeft met de expositie.’

 Heb je iets thuis wat best in een museum mag?

Kalle: ‘Mijn gitaar. Hoewel de stijl niet hetzelfde is, gaat het bij deze expositie om redelijk gewone objecten die door de tijd in verval zijn geraakt. Een gitaar is voor mij iets tijdloos en kan er nog steeds stijlvol uit zien, ongeacht hoe oud of vervallen ze is.’
Jasmijn: ‘Een vaasje dat een vriendin van mijn moeder voor me maakte. Ik vind het passen in het museum omdat het er uitziet als een modern vaasje, met twee aparte delen.

 

 

 

 

 

16. De kunst van het doorgeven 36. Dat smaakt naar meer 33. Daniel dos Santos Planas 42. Buitenblik

Cover #5

 

Mindblooming Jada de Jong (5 havo, Veluws College Walterbosch, Apeldoorn). 20cm x 20cm x 40cm, acrylverf-hout-kunststof