Herhaling en minieme veranderingen vormen de basis van The way you sound tonight, een hypnotiserende dansperformance van Arno Schuitemaker (1976). Een energieke en fysieke voorstelling van een uur die het denken uitschakelt.

De voorstelling begint met een eenvoudige beat, een beetje belichting en één persoon met een beweging die als vanzelf wordt gevolgd door een soortgelijke zwaai, voortgestuwd door het ritme van de muziek, als een stromende rivier. Geleidelijk verschijnen er vanuit het niets nog vier dansers die met elkaar meegaan en kleine veranderingen teweegbrengen. Je hebt bijna niet door dat ook de muziek verandert en de bewegingen aanstuurt. Omdat je dicht op de dansers zit, ontkom je niet aan hun aanwezigheid. Zo onopvallend als de voorstelling naar een hoogtepunt toewerkt, zo rustig gaat de wind weer liggen en verdwijnen dansers in het donker.

Choreograaf Schuitemaker heeft zich naar eigen zeggen laten inspireren door de Metamorfosen van Ovidius en typeert de productie als een ‘akoestische balzaal in een oneindige stroom van beweging en geluid in een dynamisch spel tussen afstand en nabijheid, ruimte en energie.’ De trance-achtige muziek van componist Aart Strootman vormt een belangrijk onderdeel.
Goed beschouwd lijkt het werk op eerdere producties van Schuitemaker, zoals If You Could See Me Now, waarin eveneens enkele dansers continu op een soundscape voortbewegen. Vier jaar geleden maakte hij ook in het buitenland indruk met While we strive; inmiddels wordt hij gezien als een vooraanstaande choreograaf van de nieuwe generatie in de hedendaagse dans.

Jongeren zijn doorgaans vertrouwd met deze muziek en worden zeker door de performance aangesproken, al zullen ze het jammer vinden dat het doorgaans niet de bedoeling is om zelf mee te doen. Ongetwijfeld houden ze er een fris beeld van dans aan over.

The way you sound tonight is vanaf 8 februari in diverse theaters te zien.

Meer Informatie