In zijn theatersolo vertelt Mounir Samuel dat hij als kind met zijn vader meewilde naar het koffiehuis. Helaas ging dat niet, want meisjes mochten er niet naar binnen. Nu mag dat wel, want vrouwen hebben hun plek in de Egyptische koffiehuizen opgeëist én Mounir wordt eindelijk erkend als de man die hij is. De voorstelling En toen schiep God Mounir is een opmerkelijke kennismaking.

Mounir Samuel (1989) is politicoloog, journalist, auteur en theatermaker van Egyptisch-Nederlandse afkomst. Trots lurkt hij in zijn solo aan een waterpijp. Hij vertelt het verhaal van zijn verandering en de achtbaan van zijn leven. Het zijn anekdoten over gebeurtenissen die werkelijk plaatsvonden en die laten zien hoe bevooroordeeld zijn omgeving is, bedreigend zelfs, en hoe hij daarmee omgaat. Dat is soms confronterend, soms ook geestig.

Maar het gaat niet alleen om hoe men naar hém kijkt. De voorstelling gaat vooral over identiteiten en de vervelende behoefte om mensen in hokjes te plaatsen. Juist daardoor ontbreekt een open houding en ben je niet in staat te kijken naar hoe iemand werkelijk is. Het is een eerlijk en oprecht verhaal dat Samuel vertelt en je gaat moeiteloos met hem mee, zelfs als je de grenzen van je eigen comfortzone overschrijdt. Hij heeft een missie en de noodzaak ervan werkt aanstekelijk. Samuel is geen geschoold acteur, soms haperen zijn improvisaties en loopt het allemaal minder vloeiend dan gewenst, maar dat maakt hem ook weer sympathiek.

Mounir Samuel speelt in het theater en soms ook op school. Het is te hopen dat veel jongeren zijn verhaal te horen krijgen en even mogen worstelen met hun eigen hokjesgeest. Ook zijn boeken, zoals God is groot en Liefde is een rebelse vogel, kunnen daarvoor gebruikt worden.

www.mounirsamuel.nl