De Vuilnismannen brengen een ritmisch feestje. Onder het motto ‘trommelen op rommel’ verzorgen Harrie, Sjakie en Henk voorstellingen voor scholen (po en vo) met kliko’s, emmers, pannen en dozen. Zo’n 150 emmers en 300 stokken gaan op het einde de zaal in en veroorzaken een explosie van geluid bij een voorstelling voor leerlingen van de bovenbouw van een basisschool. Alles perfect in het juiste ritme en vooral lekker hard. Stil zijn is er niet bij.

De interactieve voorstelling TRASH van een uur gaat over afval opruimen en dat is een mooie les die om de hoek komt kijken, maar waar het vooral om draait is dat afval veel materiaal biedt, waarmee je ritmes kunt maken. Schel, dof, helder, knisperend, de stortplaats is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Die ontdekking is op zichzelf al een verdienste. Met deksels kun je slaan en met pollepels, borstels en kartonnen rollen kun je drummen. Ook het klappen en wrijven met de handen wordt niet vergeten.

De drie mannen krijgen de kinderen gemakkelijk mee met hun grapjes en getrommel. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en nodigen geregeld de zaal uit flink van zich te laten horen. Hard roepen en bewegen moet. Een quiz tussen de jongens en de meisjes maakt het compleet. Nooit verliezen ze de controle; de onrust die ze teweegbrengen gun je iedereen en het maakt niet uit of je verlegen bent of ADHD hebt. Dat verschil hoor je niet.

De Vuilnismannen tonen aan dat samen muziek maken bijzonder is en dat je plezier kunt hebben door te spelen met ritme. En dat je niet bang hoeft te zijn om de longen uit je lijf te roepen. De rest komt later wel. En nou maar hopen dat het thuis en op school ook af en toe mag.

Meer Informatie