Onlangs bood Stage Entertainment alle docenten met een CJP-kaart een vrijkaart aan voor de musical over het leven van Annie M. G. Schmidt. Een edelmoedige daad die tegelijkertijd vraagtekens oproept. Waarom pas op een moment dat de kaartverkoop stagneert? Waarom niet meteen volop ingezet op educatie? Een gemiste kans.

Schmidt (1911-1995) is nog steeds bij jongeren bekend. Natuurlijk  dankzij Jip & Janneke, Pluk van de Petteflet en Dikkertje Dap. Maar ook van musicalnummers die Schmidt met Harry Bannink schreef.
De musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt gaat over haar leven en werk en ging in september 2017 in première met in de hoofdrol Simone Kleinsma. William Spaaij speelt Schmidt’s zoon Flip van Duijn. Er waren positieve recensies en de productie werd bekroond als ‘beste grote musical’. Vorig seizoen waren er ruim 200 uitverkochte voorstellingen.

 

De musical is meer dan een geschiedenisles. Geraffineerd lopen tijdslijnen door elkaar en krijgen bekende en minder bekende nummers een plaats. Schmidt is eigenzinnig en rebels, maar ook zoekend en onzeker. De aanstekelijke musical geeft een goed beeld van een monument. Veel docenten hebben de voorstelling bezocht en stelden de bijbehorende vraag: is dit iets voor onze leerlingen? Het antwoord is: zeer zeker.

Hoewel Stage Entertainment een commercieel bedrijf is, zou het geweldig zijn als op de valreep echt werk van educatie wordt gemaakt. Dus geen vrijkaarten als zaalvulling, maar een ruimhartig aanbod voor scholen voor een sympathieke prijs. Het lesmateriaal met verhalen, gedichten, cabaret- en musicalliedjes maken we desnoods zelf. Je moet zelf contact opnemen en onderhandelen.

Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. Regie: Paul Eenens. Script (n.a.v. de biografie van Annejet van der Zijl): Dick van den Heuvel. De productie is nog tot eind december in het Amsterdamse DeLaMar Theater te zien.

Meer Informatie