Erik Krikke (1976) wordt in 2007 als operatieassistent naar Afghanistan uitgezonden. Drie maanden op ‘Camping Kandahar’, verandert zijn leven: Krikke krijgt last van PTSS, posttraumatische stressstoornis.

Krikke vertelt hoe hij zich aanvankelijk verheugde op het hoogst haalbare: gruwelijk interessant letsel en het redden van levens. Maar het pakt anders uit: dagelijks worden zwaargewonden binnengebracht, ook kinderen. Hij moet vooral geamputeerde ledematen opruimen en wordt  geconfronteerd met dilemma’s over leven en dood. Ook moet hij toezien hoe Canadese soldaten, door een bermbom getroffen, het niet halen.

Eenmaal thuis kan hij er met niemand over praten, want ‘je kunt het pas begrijpen als je er bent’ geweest. Hij vlucht in een nieuwe baan en zwijgt, totdat het niet langer gaat. Hij leert dan over zijn ervaringen te praten. Hij gebruikt daarvoor zijn dagboek, dat vervolgens een boek en een muziektheatervoorstelling oplevert. De muzikanten, genaamd 7even bridges, zingen treffende popsongs en slaan een brug naar iedereen met een soortgelijke ervaring.

De voormalige militair vertelt zijn verhaal ook op scholen. Hij is geen geschoolde acteur of verteller, maar dat is tegelijkertijd zijn kracht, want hij klinkt oprecht en waarachtig. Zijn verhaal over vallen en opstaan raakt iedereen die ooit eens viel en dacht dat verder leven zinloos zou zijn. Het gaat ook over vertrouwen en vriendschap en laat zien waarom je niet voor je gevoel kunt weglopen. Na elf jaar lijkt Krikke eindelijk thuis te komen en dat biedt anderen troost en hoop.

Operatie geslaagd is in het theater t/m april 2019 te zien. Daarnaast zijn er speciale schoolvoorstellingen.

Meer Informatie