Vanja Rukavina is in 1989 geboren in Sarajevo, voormalig Joegoslavië. In 1992 kwam hij in Nederland terecht en in 2011 studeerde hij af aan de Acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Hij speelde onder meer in de marathonvoorstelling The Nation (2018) bij Het Nationale Theater. Nu staat hij in de kleine theaters met een opmerkelijke solo, getiteld LANGUAGE. Een theatraal en persoonlijk betoog over de kracht en betekenis van taal.

Rukavina begint rustig achter een spreekstoel, alsof het daadwerkelijk een lezing betreft. ‘Taal is de grootste uitvinding van de mens,’ zegt hij. ‘Ik neem je mee naar de wondere wereld van woorden en letters, klank en schrift.’ Hij vertelt hoe lastig het is om met de ouders van zijn Zuid-Koreaanse vriendin te communiceren, met alle gevolgen van dien. Er is niet alleen een taalbarrière, maar ook een culturele kloof, vormgegeven door de taal. ‘Taal bepaalt je gedachten, wie je bent en hoe je naar de wereld kijkt. Taal vormt je identiteit en je wereldbeeld.’

Zijn betoog krijgt geleidelijk meer reliëf als hij voorbeelden geeft en andere talen gebruikt. Interessant zijn de verschillen tussen zijn Nederlands en de taal van zijn ouders en hoe die ook hun levenshouding bepalen. Engels, Japans en Koreaans, talen die hij in meer of mindere mate spreekt, weerspiegelen volgens Rukavina het denken en voelen van de sprekers.

Zijn pleidooi is simpel: verrijk en vergroot jezelf, creëer een extra identiteit en leer een andere taal. Alleen dan kun je echt in contact komen. Het is een expliciete boodschap die – ondanks de steeds expressievere vertelwijze en de video-animatie – een beetje doodslaat. Niettemin een voorstelling van een taalvirtuoos die taalliefhebbers in de bovenbouw vo enthousiast maakt.

Meer Informatie