De Kunst van het ontwerpen

Auteur: Ellen Oosterwijk | Beeld: #Dewereldnaardeklote Winnaars De kunst van het ontwerpen 2020, Leon Kemp, Ilse Kok en Madelon Roest Breitner Academie, AHK. Still Vimeo

Op 30 september 2022 wordt voor de vierde keer de prijs De kunst van het ontwerpen uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor het meest innovatieve of prikkelende kunsteducatieve ontwerp van aankomende kunstdocenten en kunsteducatoren.

In de kunstwereld bestaan legio prijzen en mogelijkheden die beogen niet alleen een aanmoediging te zijn voor studenten of beginnende kunstenaars, maar het hen ook te vergemakkelijken een plek in het werkveld te veroveren. Een aantal jaar geleden constateerde het KVDO, het hbo-netwerk kunstvakdocentenopleidingen (docent muziek, dans, theater en beeldend) dat er voor toekomstige kunstdocenten als educatief ontwerper nauwelijks dergelijke stimulansen zijn.

Daarom werd besloten om de landelijke prijs De kunst van het ontwerpen te initiëren, om het werkveld kennis te laten maken met nieuwe, innovatieve en prikkelende kunsteducatieve ontwerpen van toekomstige kunstdocenten en -educatoren. De ontwerpwedstrijd werd in 2018 voor het eerst georganiseerd.

Twee prijzen
De educatieve praktijk vraagt om docenten en educatoren die onderwijs (mede) kunnen ontwikkelen en vormgeven. Een afgewogen visie daarbij is extra belangrijk voor het kunstonderwijs, dat immers een dynamisch vakgebied is met steeds nieuwe artistieke uitingen, wispelturige makers en veranderlijke opvattingen.
Dit jaar zijn er voor het eerst maar liefst twee prijsuitreikingen.
Eén voor studenten uit het derde en vierde jaar van de bachelor opleidingen en  alumni uit studiejaar 20-21, en één voor studenten van de interdisciplinaire masteropleidingen Kunsteducatie. Zij konden allemaal hun educatieve ontwerpen voor 12 juni 2022 indienen.

De jury’s en de uitreiking
De vakjury bestaat uit experts uit het veld van kunst en educatie en staat onder voorzitterschap van Sanne Scholten (directeur LKCA). De jury beoordeelt de ingezonden ontwerpen op onder meer relevantie, actualiteit en geschiktheid voor de praktijk.

De meest innoverende ontwerpprojecten worden op vrijdag 30 september gepresenteerd in Rotterdam, de organisatie is in handen van Codarts en Willem de Kooning Academie.
Het gaat een feestelijke middag worden, met korte presentaties van de genomineerde studenten, een keynote over interdisciplinair kunstonderwijs, muziek en natuurlijk de prijsuitreiking door de juryvoorzitter.

Tijdens deze middag kiest het publiek de winnaars van de publieksprijs in beide categorieën. Het beroepenveld wordt dan ook van harte uitgenodigd om bij deze middag in Rotterdam aanwezig te zijn, of die te volgen via een live stream.

Ellen Oosterwijk is Course Leader Docentenopleiding Beeldende kunst en vormgeving aan de Willem de Kooning Academie en lid van het KVDO.

Verbinden, verruimen en verdiepen

Cover #3

 

Foto Jurien Higgins 2019 (fragment)