Waarom zou je nog lid worden van een vakblad of magazine als er zoveel kennis gratis op het internet te vinden is? Het is een vraag die elke hoofdredacteur moet kunnen beantwoorden om diens lezers te overtuigen lid te worden. Zoals ik nu als hoofdredacteur van Dansdocent.nu, het eerste en enige online magazine over danseducatie. Onlangs heb ik namelijk de brutale stap genomen om een crowdfunding te beginnen op Voordekunst. Hiermee stel ik onze lezers een ultimatum: als voldoende mensen willen gaan betalen voor onze content, door vriend of lid te worden, gaan we door. Lukt het niet om binnen een maand € 20.000 op te halen, stoppen we. Want dat is het bedrag dat op jaarbasis extra nodig is om mijn team van een vrijwilligersvergoeding te voorzien.  

 Mij schieten meteen allerlei antwoorden te binnen, die voor mij evident zijn. Zoals dat er veel nepnieuws op het internet ronddwaalt en ik daarom het liefst een betrouwbare bron raadpleeg, zoals een vakblad. Maar ook, of vooral, omdat ik nieuwsgierig en leergierig ben en mezelf continu wil bijscholen. Telkens als ik een test doe waarin ik mijn waarden moet omcirkelen, word ik enthousiast van woorden als verbetering, innovatie, bewustzijn, inzicht en inspiratie. Een ander antwoord waar ik gelijk aan denk is tijdbesparing. In een wereld waarin zoveel mensen en bedrijven om onze aandacht vragen, vooral op internet en sociale media, vind ik het fijn dat ik voor betrouwbare informatie over bepaalde onderwerpen bij vaste bronnen terecht kan. Zoals Kunstzone en Cultuur+Educatie over kunsteducatie, Theaterkrant Magazine over de podiumkunsten en Boekman over cultuurbeleid. En voor informatie over (Amerikaanse) danseducatie raadpleeg ik Journal of Dance Education, Dance Education in Practice en Dance Teacher. Ik weet dat als ik regelmatig deze bladen lees, ik op de hoogte ben van de ontwikkelingen en ik niet verder hoef te zoeken.  

 Voor al deze magazines betaal ik graag, omdat ik als danswetenschapper weet hoeveel tijd en energie er gaat zitten in het doen van (literatuur)onderzoek en het factchecken van je aannames. En omdat ik als hoofdredacteur mijn vakgenoten financieel wil steunen! Want ik weet hoe zwaar zij het hebben. Tijdens de coronacrisis zijn bijvoorbeeld veel internationale vakbladen gestopt met het publiceren van hardcopy magazines, omdat papier te duur werd en hun ledenbestand vermoedelijk te klein is om dit rendabel te maken. Zo zijn de meeste Amerikaanse vakbladen over dans en danseducatie alleen nog online te lezen. Dan hebben we het over een groot land als de Verenigde Staten met enorm veel dansers en dansdocenten… Als het daar al niet lukt om een vakblad over danseducatie te blijven uitgeven, hoe moeten wij het in ons kleine landje dan voor elkaar krijgen?  

 Toch heb ik in 2019 Dansdocent.nu opgericht, omdat er nog geen Nederlands vakblad over danseducatie was. We bestaan inmiddels dus vijf jaar. Dat is vooral aan mijn doorzettingsvermogen te danken, de vrijgevigheid van mijn man (die al mijn rekeningen betaalt), en mijn lieve redacteuren – die net als ik hun werk onbezoldigd doen! Ook ons bestaan wordt bedreigd door een gebrek aan mensen die financieel willen bijdragen. Want hoewel onze website maandelijks door circa 5.000 mensen wordt bezocht, hebben we maar 430 leden. Daar kunnen we de vaste lasten van betalen, maar niet onszelf.  

 Daarom wil ik tegen iedere kunstdocent en dansdocent zeggen: content is niet kosteloos, ook gratis content niet! Het schrijven en plaatsen van een nieuwsbericht kost 2 uur, het houden en opschrijven van een interview minimaal 10 uur, en het maken van een podcast en daarop reflecteren vaak nog meer. Deze content publiceren wij open access, en kan dus iedereen gratis lezen. Alleen de artikelen en lesplannen, die al snel meer dan 20 uur kosten om te schrijven, staan achter een betaalmuur. Voor al deze kennisdeling wordt dus hard gewerkt! Daar mag best wat tegenover staan, toch? 

 ‘Dansdocent.nu informeert docenten over recente ontwikkelingen in danskunst en educatie, events, workshops en opleidingen. ONMISBAAR!’ – Joan van der Mast. 

 Geef jij danslessen? Word dan nu vriend/lid van Dansdocent.nu! In de eerste vijftien dagen hebben we al € 3.445 opgehaald, met dank aan 76 donateurs. Dat is geweldig, maar nog lang niet genoeg… Kan ik rekenen op jouw steun?

Cover #6

Radically Mine! 2024 Winnend object juryprijs Leerlingenwerk vso De Berkenschutse (Heeze) Van Abbemuseum Foto Damion Thakoer (fragment)