Music in Us

Europese Dag van Muziek op School

Auteur: Mariska van der Vaart | Beeld: Music in Me Bert Appermont (fragment)

Op 15 maart 2023 wordt weer de Europese Dag van Muziek op School (EuDaMuS) georganiseerd. De dag is een initiatief van EAS, the European Association for Music in Schools, het thema is Music in Us. Het is de bedoeling dat het een Europese traditie gaat worden; een dag waarop heel Europa het muziekonderwijs viert en op de kaart zet.

De waarde van het muziekonderwijs wordt met deze gezamenlijke Europese dag op een feestelijke manier aan de orde gesteld. EAS formuleert dat als volgt: ‘het is een dag om te laten horen en zien hoe fijn het is dat we muziekonderwijs hebben’.
Vorig jaar werd er een videomontage van het speciaal voor de dag gecomponeerde lied Together gemaakt. Uiteindelijk namen 400 scholen met in totaal 12.000 leerlingen uit 17 Europese landen deel aan het initiatief. De uitvoeringen van alle deelnemende landen waren op video te zien.

Challenges en online lezing
Ook dit jaar gebeurt er weer zoiets, nu met het lied Music in Me. Leerlingen en studenten kunnen de zangpartij of de bijbehorende bodypercussie partij instuderen. Scholen in Nederland kunnen bovendien in de aanloop van het event challenges uitvoeren. Gehrels Muziekeducatie ontwikkelde challenges voor het basisonderwijs, de VLS die voor het voortgezet onderwijs.
Ze kunnen door leerkrachten, vakspecialisten muziek en vakdocenten met hun klas of school worden uitgevoerd en worden gedeeld via sociale media. De challenges zijn verbonden met het thema, en het gaat er vooral om dat leerlingen de muziek zelf kunnen omzetten naar een compositie. Zo is er bijvoorbeeld de opdracht Klankdruppels, waarin leerlingen druppels van klanken gaan maken, geïnspireerd door een schilderij van Jackson Pollock.

De VLS organiseert daarnaast een online lezing, waarin het thema Music in Us, gekoppeld aan de challenges, inhoudelijk uitgediept en besproken wordt.

Muziekonderwijs in Europese eenheid
In alle Europese landen zijn er aankondigingen voor de dag en zijn de landscoördinatoren van de EAS druk met de organisatie. Er zal veel muziek klinken op 15 maart en in de aanloop ervan.

Het doel van EuDaMus is om het muziekonderwijs te vieren.
Je zou ook kunnen zeggen dat een onderliggend doel is om op Europees niveau te laten zien wat de waarde is van muziekonderwijs om zo een Europese eenheid te smeden.

EuDaMus | Europese dag van muziek op school

Cover #5

 

Mindblooming Jada de Jong (5 havo, Veluws College Walterbosch, Apeldoorn). 20cm x 20cm x 40cm, acrylverf-hout-kunststof