Perfect is niet altijd het beste

Auteur: Henk Langenhuijsen | Foto: Mr. & Mrs. Perfect Juliette de Groot

In de schoolvoorstelling Mr. & Mrs. Perfect gaat het om eerlijk zijn en je dromen volgen, maar ook over luisteren naar de wens van je ouders en niet perfect willen zijn. Het zijn aansprekende thema’s en dilemma’s voor de leerlingen van de onderbouw van het vo. Tegelijkertijd is dit een bijzondere samenwerking tussen Poldertheater en Nationale Opera & Ballet uit Amsterdam.

Mr. & Mrs. Perfect is een onderhoudende voorstelling van 30 minuten die per klas wordt aangeboden. Na afloop is er een gesprek. Daarnaast zijn er op twee andere dagen workshops, zowel voor- als achteraf. De leerlingen leren over theater en ballet zonder dat het onderscheid wordt benadrukt. Ze krijgen te maken met verbeelding, spel, beweging en ervaren wat spitzen doen. Via foto’s krijgen ze een kijkje in het gebouw aan de Amstel. De educatie wordt verzorgd door een theater- én een dansdocent.

Stravinsky hedendaags
De voorstelling is losjes gebaseerd op het ballet Les Noces van Stravinsky. De muziek, een hedendaagse vrije interpretatie van het werk, is speciaal voor de voorstelling gecomponeerd. Een percussionist zorgt voor begeleidende geluiden en ritmes. Het verhaal draait om een aanstaand huwelijk en allerlei regeltjes en tradities die daarbij komen kijken. De kernvraag is of trouwen en vrijheid eigenlijk wel met elkaar te matchen zijn. Twee zussen spelen in eerste instantie twee uitersten, maar vinden elkaar op het einde weer. Een van hen wordt gespeeld door een balletdanseres die moet kiezen tussen haar carrière en het huwelijk.
‘Poldertheater werkt graag met jongeren voor wie theater niet vanzelfsprekend is en speelt graag in de klas, dicht op de leerlingen in een veilige situatie’, vertelt Janwillem Slort die het stuk schreef en artistiek leider van Poldertheater is. ‘De voorstelling, twee jaar geleden en vijftig jaar na het overlijden van Stravinsky gemaakt, is inmiddels door bijna 2500 leerlingen bezocht. Nationale Opera & Ballet heeft echt zijn nek uitgestoken door met ons in zee te gaan, en wat ons betreft gaan we daarmee door.’

De groep, al twintig jaar actief, vooral in Amsterdam, brengt ook repertoirestukken, zoals in het verleden Mariken van Nimwegen. Slort: ‘We werken graag met jonge mensen, jongeren voor jongeren, en hebben ons gespecialiseerd in vmbo en onderbouw. Als wij in onze begintijd met ballet waren aangekomen, dan hadden de scholen daar denk ik wat huiverig op gereageerd. Terwijl ze nu ook – net als wij – weten dat hun leerlingen veel aankunnen als je ze maar goed voorbereidt. Het is onze opvatting dat je leerlingen niet moet onderschatten en serieus moet nemen en dat ook moet laten zien en voelen.’

Maatwerk
Lin van Ellinckhuijsen, programmamaker danseducatie bij Nationale Opera & Ballet, onderstreept dat het een bijzondere coproductie is. ‘We zijn al sinds de jaren negentig bezig met educatie, eerst met rondleidingen, omdat we een ambachtelijk bedrijf met ateliers zijn, en later onder andere met voorbereidende lessen bij voorstellingen, voor ckv voor havo/vwo-leerlingen. Wij hebben gemerkt dat zogenaamde hoge en lage kunst alleen tussen de oren zit en vinden dat er zeker aandacht moet zijn voor vmbo-leerlingen, voor wie opera en ballet niet vanzelfsprekend zijn. Iedereen kan door Het Zwanenmeer of een opera gegrepen worden. Juist deze leerlingen staan open voor lichaamstaal en communiceren graag met hun lijf. Je kunt hooguit zeggen dat voorstellingen voor sommigen te lang duren, omdat de concentratieboog minder is en daarom zijn we blij met deze samenwerking. Poldertheater levert maatwerk en spreekt kleine groepen leerlingen heel direct aan, terwijl wij doorgaans een grote voorstelling op een groot podium hebben.’

Mr. &Mrs. Perfect is in overleg het hele schooljaar te boeken. Voor meer informatie en reserveren, neem contact op met het Poldertheater.

Voor scholen buiten Amsterdam is het ook mogelijk om de digitale versie van Mr.& Mrs. Perfect te boeken. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Cover #5

 

Mindblooming Jada de Jong (5 havo, Veluws College Walterbosch, Apeldoorn). 20cm x 20cm x 40cm, acrylverf-hout-kunststof