Help! Hoe bereik ik jongeren?!

Kansen om je cultuuraanbod voor jongeren te verbeteren

Auteur: Rebecca Trouwee | Blikopeners Stedelijk Museum Amsterdam (Still YouTube)

 

Kunst en cultuur kunnen voor jongeren bijdragen aan een positiever zelfbeeld, sociale vaardigheden, het nemen van eigen verantwoordelijkheid, doorzettings- en concentratievermogen en een sterker sociaal netwerk (LKCA, 2020). Het belang van kunst en cultuur voor de ontwikkeling van jongeren is helder, alleen de manier waarop je jongeren bereikt met cultuuraanbod niet.

In Nederland zijn er duizenden organisaties in de kunsten die jongeren als doelgroep hebben (LKCA, 2020, 2021a). Jongeren vinden dat het aanbod van deze organisaties niet altijd past bij hun wensen en behoeften (LKCA, 2020). Daarnaast is het aanbod voor jongeren groot en is het voor veel van hen ongrijpbaar en moeilijk te vinden. Daarom besloten Kunstbende, LKCA en Rabobank te onderzoeken wat de wensen en behoeften zijn van jongeren tussen de 12 en 19 jaar om zich in hun vrije tijd creatief te ontwikkelen. Ook wilden zij inzicht in hoe cultuuraanbieders beter kunnen inspelen op deze wensen en behoeften.

Op verzoek van de drie partijen ging ik in drie panelsessies in gesprek met 34 jongeren – zowel jongens als meisjes – uit heel Nederland en uit alle onderwijsniveaus; van voortgezet tot en met wetenschappelijk onderwijs.
In dit artikel deel ik de belangrijkste uitkomsten uit de panelsessies en formuleer ik op basis van de uitkomsten vier belangrijke kansen om het cultuuraanbod te verbeteren.

Aanpak
Een van de drie panelsessies was een online sessie via Zoom, gecombineerd met het online samenwerkingsplatform Miro. De deelnemers schreven enthousiast hun inzichten en ideeën op het digitale bord. Ze reageerden kritisch op random door mij geselecteerde voorbeelden van cultuuraanbod uit het hele land, zoals een oproep voor een dj-cursus bij een cultuurcentrum: ‘Ik word er niet enorm enthousiast van, ik denk dat het komt door de presentatie en de taal die meer uitgesproken kunnen zijn. (Halil 16 jaar, Oss).

Lees het hele artikel in Kunstzone #2.

16. De kunst van het doorgeven 36. Dat smaakt naar meer 33. Daniel dos Santos Planas 42. Buitenblik

Cover #3

 

Foto Jurien Higgins 2019 (fragment)