De Tas (1)

van een muziekdocent

Auteur: Suzan Overmeer | Collage: Lennie Steenbeek

Dag in dag uit gaan kunstvakdocenten op pad met hun tas. Duurzame, kleurrijke,  designer must-haves en oude versleten, maar wat zit er eigenlijk in? En wat zegt die inhoud over de eigenaar? In het eerste deel van deze serie kijken we in de tas van een muziekdocent.

Een accordeon. Een set boomwhackers en een complete saxofoonfamilie. Deze tassen zijn onmiskenbaar van een muziekdocent. Ze worden vergezeld van een overvolle laptoptas, waarin onder andere een doosje met hoofdtelefoon verloopstukjes, een cd-/Dvd-speler met USB-aansluiting, drie stuks bedrade oortelefoons, notenpapier, een stemvork.

Deze jonge muziekdocent lijkt op alles voorbereid, zelfs op pech met de auto. Hij is op weg naar twee basisscholen, waar hij in alle klassen lesgeeft. Direct daarna gaat hij door naar een derde school om een naschoolse muziekcursus te geven. Tussen de bedrijven door bereidt hij repetities voor; hij dirigeert twee harmonieorkesten en een koor.

Speciaal voor vandaag zit er een dikke envelop in de laptoptas. Die is gevuld met boomblaadjes, geknipt van gekleurd papier. Ze zijn bedoeld voor de lessen aan de kleuters, die vandaag les hebben over de herfst. De kinderen houden de blaadjes vast tot de wind erlangs waait, dan laten ze ze op de grond dwarrelen. Hij heeft er zelf een lied bij geschreven.

Ik stel een hem gewetensvraag: Ben je weleens wat vergeten? Het klinkt misschien wel raar, zegt hij, maar ik ben nog nooit iets vergeten. In mijn tas zitten wel allerlei spullen die ik lang niet altijd gebruik. Toch heb ik ze bij me, ‘voor het geval dat’. Voordat ik vertrek, loop ik mijn lijstje met benodigdheden voor de dag nog even na. Er zit maar één ding in dat ik eigenlijk nooit gebruik, dat is een setje gekleurde pennen. Maar dat laat ik nu maar gewoon zitten.

Er zit ook een puzzelboekje in zijn tas. Gebruikt hij dat in de les?
Nee, dat is voor eigen gebruik. Het gebeurt niet vaak, maar als hij echt niet meer weet wat hij moet doen, dan maakt hij een puzzeltje. Een tijdje geleden had hij een keer autopech en moest lang wachten. Toen was hij erg blij met dat boekje.

Is er iets dat onmisbaar is in die tas? Hij antwoordt direct: zijn USB-sticks. Daar staat bijna al het lesmateriaal op dat hij op het Digibord zet. Hij heeft ook een paar reserve-exemplaren met dezelfde bestanden, zodat hij altijd iets bij zich heeft als hij er een vergeet.
Ik zei het toch? Deze muziekdocent is werkelijk op alles voorbereid.

KZ01/23

Cover #3

 

Foto Jurien Higgins 2019 (fragment)