Wat vinden mbo’ers van een kunstmuseum? We stuurden Jenna (Creative Technologies) en Gijs (ICT Applicatie- en mediaontwikkelaar) op pad. Ze kozen voor het Museum Jan Cunen Museum in Oss. Ze wilden liever naar het Noord-Brabants Museum, maar dat was wat  ver weg. Als Gijs niet op school is of aan het werk, gamet hij graag. Jenna danst graag en houdt ook van games.

En, hoe was het daar?

Jenna: ’Het was een klein museum dat vroeger een gemeentehuis was. Ik had het gevoel dat ik de gemiddelde leeftijd wel omlaag trok, meeste bezoekers leken allemaal ouder dan 50 jaar. Het was wel een knusse sfeer en ik vond het een hele mooie locatie.’Gijs: ’Het was een fijn bezoek. De sfeer was rustig en ja, de andere bezoekers waren echt een stuk ouder.’

 Was er iets interessants te zien?

Jenna: ’Er waren twee exposities, eentje van de kunstenaar Hendrik Valk, en de andere had allerlei werken om de vrijheid te vieren. Ik vond de stijl van Hendrik Valk interessant, maar de werken over vrijheid heel gaaf. Er waren bijvoorbeeld vogels van ijzerdraad, die vrijheid symboliseren.’Gijs: ’Het schilderij Bezoek van Hendrik Valk. In zijn woorden: een ‘zelfportret van zijn voeten’. Maar mij leek het een schilderij in een mortuarium, met de raaf als symbool van de dood.’

 Wat vond je minder?

Jenna: ’Er was ook veel werk van kinderen en dat was ook wel leuk voor de diversiteit. Maar er was ook veel abstract werk waarvan ik dacht dat het eigenlijk door een kind is gemaakt.’Gijs: ’Het schilderij De Dorser van Hendrik Valk vond ik te minimalistisch. Er was te weinig aandacht aan besteed, het leek op een schilderij dat nog niet af was.’

Was er iets wat je niet begreep?

Jenna: ’Een schilderij van Hendrik Valk met een schedel. Ik weet niet wat het zou moeten symboliseren. Er hing ook geen uitleg bij. Maar ik zou eigenlijk ook geen uitleg willen, omdat ik zo de schoonheid en betekenis zelf kan zien en bedenken.’
Gijs: ’Het schilderij Something’s fucky symboliseerde niet echt vrijheid vond ik. Eerder een surrealistisch schilderij waar de maker een verhaaltje bij verzonnen had om in het museum te komen.’

 Heb je iets thuis wat best in een museum mag?

Jenna: ’Het prikbord in mijn slaapkamer met allerlei foto’s uit mijn jeugd; een ‘herinneringen-prikbord’. Een soort van: een kijkje in het leven van… Het heeft veel emotie, ook omdat het rommelig is.’
Gijs: ’Een schilderij van mijn oude hond. Dat is gemaakt nadat ze was overleden. Als er een museum over mij zou zijn, zou dat schilderij er zeker hangen.’

 

16. De kunst van het doorgeven 36. Dat smaakt naar meer 33. Daniel dos Santos Planas 42. Buitenblik

Cover #3

 

Foto Jurien Higgins 2019 (fragment)